Popis
Surovina pro výrobu kosmetiky.
Popis konopného oleje (rafinovaného):
Rafinovaný konopný olej je čirý a bezbarvý, se slabou vůní a chutí, a postrádá přírodní vitaminy a antioxidanty. Rafinovaný olej se používá hlavně pro výrobky k péči o tělo. Průmyslový konopný olej se využívá pro maziva, nátěrové hmoty a inkousty. V menší míře nachází uplatnění také při výrobě mýdel, šamponů a čisticích prostředků. Konopný olej má vysokou nutriční hodnotu díky poměru omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin 3:1, což odpovídá rovnováze vyžadované lidským tělem. V posledních letech také získal pozornost jako možná surovina pro masovou výrobu bionafty. Existuje řada organizací, které propagují výrobu a používání konopného oleje.
Konopný olej se vyrábí z "nedrogových" (technických) variet konopí setého (Cannabis sativa), které neobsahují významná množství THC a nejsou psychoaktivní. Výrobní proces typicky zahrnuje čištění semen na 99,99 % před vlastním lisováním oleje. V semenech není THC, nicméně stopová množství se do oleje mohou dostat z rostlinného materiálu, který na semenech ulpí. Při moderní výrobě oleje, zvláště v Kanadě, se od roku 1998 úspěšně snižuje obsah THC v oleji.
Rafinovaný olej - Surový olej obsahuje řadu nežádoucích látek, které se odstraňují v procesu rafinace. Rafinací však nazýváme obecně technologický postup, kterým se čistí vstupní surovina jakéhokoliv původu. Procesu rafinace se nejvíce vytýká vysoká teplota (nad 180 °C) při odstraňování nežádoucích pachových složek. Proces však probíhá ve vakua a k oxidaci oleje v podstatě nedochází. Rafinací se olej zbavuje zbytků mechanických nečistost, buněčných tkání, bílkovin a sacharidů, vody, doprovodných látek, př. stopy pesticidů, těžkých kovů, dalších kontaminantů, jenž přešly z životního prostředí, barevných látky (např. chlorofyl), které negativně ovlivňují chuťové vlastnosti oleje, zbytkových částí buněk semen, které obsahují lipolytické enzymy, jenž z tuku uvolňují volné mastné kyseliny a zhoršují jeho jakost.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.