Popis
Sezamový olej má bohaté regenerační účinky, je používán jak v kuchyni do salátů a k fritování, tak jako kosmetická surovina pro zvláčnění a hydrataci pokožky.
Rafinovaný olej - Surový olej obsahuje řadu nežádoucích látek, které se odstraňují v procesu rafinace. Rafinací však nazýváme obecně technologický postup, kterým se čistí vstupní surovina jakéhokoliv původu. Procesu rafinace se nejvíce vytýká vysoká teplota (nad 180 °C) při odstraňování nežádoucích pachových složek. Proces však probíhá ve vakua a k oxidaci oleje v podstatě nedochází. Rafinací se olej zbavuje zbytků mechanických nečistost, buněčných tkání, bílkovin a sacharidů, vody, doprovodných látek, př. stopy pesticidů, těžkých kovů, dalších kontaminantů, jenž přešly z životního prostředí, barevných látky (např. chlorofyl), které negativně ovlivňují chuťové vlastnosti oleje, zbytkových částí buněk semen, které obsahují lipolytické enzymy, jenž z tuku uvolňují volné mastné kyseliny a zhoršují jeho jakost.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.