Kód: 1713 | Výrobce: FABIO

Řepkový olej lisovaný za studena MANKA 1000ml

27 hodnocení
55 Kč 69 Kč Sleva 20 % 47,83 Kč bez DPH
Skladem

Řepkový olej GMO free lisovaný šetrně za studena (panenský) z prvního lisování a nerafinován, tím si zachovává cenné látky a přírodní vitamíny. Vyniká lehkou oříškovou chutí. Určen pro znalce zdravé výživy.

Kategorie: oleje a tuky jedlé
Hmotnost: 1 kg

Řepkový olej se vyrovná olivovému

Za krále rostlinných olejů považují lidé ten, který se lisuje za studena z oliv. Poslední výzkumy však ukazují, že pro naše srdce a kardiovaskulární systém je stejně prospěšný zdánlivě podřadnější olej řepkový. V některých parametrech ho dokonce předčí. Má ideální poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin a to poměr 1:2. Tedy stejný jako rybí tuk.  

"Má vynikající skladbu a ideálně odpovídá nejnovějším poznatkům o účincích jednotlivých složek rostlinných olejů na krevní oběh," říká o něm Pavel Suchánek, odborník na výživu z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

To je docela důležitý poznatek. Víc než polovinu všech úmrtí v ČR zaviní srdeční infarkty a mozkové mrtvice. Jejich hlavní příčinou bývá nedostatek pohybu, přejídání a přílišná konzumace problematických živočišných tuků spolu s nízkou konzumací tuků zdravých. Přední odborník na tuky doc. ing. Jiří Brát, CSc., považuje správné chápání zdravých a nezdravých tuků za klíčové pro zdravou výživu.

  • vysoký obsah žádoucích nenasycených mastných kyselin Omega 3 a Omega 6 v ideálním poměru 1:2
  • nízký obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin
  • neobsahuje trans mastné kyseliny
  • obsahuje účinné antioxidanty (tokoferoly, beta karoten, chlorofyl, flavonoid)
  • obsahuje polyfenoly, které působí terapeuticky (antimikrobiálně, antitromboticky, antialergicky, antioxidačně, protizánětlivě a vasodilatačně)
  • obsahuje i další vitamíny a cenné přírodní látky
  • rozpouští vitamíny A, D, E, K

Výborný např. na nakládání sýrů s bylinkami a feferonkou :-)

Olej je ihned po lisování stáčen a  sedlinu. Ta je zdravá a obsahuje vlákninu a minerály. Pokud chcete olej čirý, nechte ho někde v chladu a hlavně ve tmě sednout.

 

 

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Avatar autora 01.03.2016 16:53
Vařením se vytratí všechny ty zdravé věci, co tam jsou. Proto je ten olej lisovaný za studena. Pro vaření tak nemá smysl ho používat a můžete použít normální olej, který je i levnější. Tenhle je potřeba konzumovat tepelně neupravený. Třeba na saláty a tak.
Odpovědět
Avatar autora Re: A ještě si nemohu odpustit... 02.05.2016 21:39
Podle vašeho názoru (volně cituji) "nemá smysl pro vaření řepkový olej používat a můžete použít normální olej, který je i levnější." Probůh! A který olej je dle vašeho názoru NORMÁLNÍ??? Sledujete viněty? Já jsem např. na vánoce koupil v Kauflandu 1l oleje na osmažení kaprů. Jakého oleje? V českém textu jsem se to VŮBEC nedověděl. Prostě ROSTLINNÉHO. Ale, pozor, už v doprovodném polském textu stálo, ten olej je "rzepkowy". A fajn, kapři byli s pečlivostí osmaženi, žádný dým se nekonal. A stejně příští vánoce použiji na smažení kaprů přetopené máslo. Nejzdravější tuk v našich zemích...
Avatar autora Re: Božský řepkový olej... 02.05.2016 21:23
Panenský řepkový olej od Kutilova používám už dobrých 5 let. Až letos na jaře jsem se vyděsil, když jsem hrábnul do své olejárny, a řepkový olej tam nenašel... Prozrazuji tím na sebe dobrovolně, že nejrůznějších jednodruhových olejů u mne v domácnosti naleznete řadu druhů, a to v počtu alespoň 15 - 20ti. Nekecám. Oleje a másla jsou snad až mým fetišem. Nevím, někdy je musím ve všech těch jejich skladovacích lednicích spočítat. Podotýkám, že na těch olejích většinou nevařím, ale používám je k výrobě léčebných mastí a olejových léčebných kúr. Z jednoho prostého důvodu: K žrádlu jsou snad všechny dobré, na léčení ale vždy vynikající. Proto k jídlu střídmě, racionálně, na léčení "plným náběrem, plným rozstěrem..." A k věci: nic zdravého se z řepkového oleje vařením nevytratí, nemá totiž kam. Panenský řepkový olej jen nesmíte - jako kterýkoliv panenský olej - podrobit přepálení. Jakmile se vám z pánve hustě kouří, zahoďte svůj kulinářský výtvor do hajzlu - nejlépe i s tou pánví. Ta chudera pánev si opravdu nezaslouží, aby ji kdy v budoucnu používalo takové kuchařské hovado... A závěrem jeden odkaz: pokud se dostanete na internetové stránky časopisu d-PLUS, vyhledejte si test panenských olejů... Ani mocní pěstitelé oliváčů (Borghes, Monini, etc) nedokázali popřít, že náš domácí řepkový olej je nutričně hodnotnější, než jejich olivový... Cha Chááá.
Avatar autora proč ne na vaření? 20.11.2015 11:27
Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč není vhodné používat tento řepkový olej na vaření, ale pouze na studenou kuchyni. Děkuji za odpověď, pěkný den, Ema
Odpovědět
Avatar autora Re: proč ne na vaření? 19.08.2016 21:34
Za sebe můžu říct, že na vaření panenské oleje řepkový a slunečnicový od firmy FabioProdukt používám moc ráda (na to nejde použít jenom panenský slunečnicový newinterizovaný, který Kutilov nenabízí), protože při přípravě polévky, krátce dušené zeleniny a podobně přepalování nehrozí a chuť jídla je skvělá. Smažení řízků je jiná kapitola
Avatar autora Re: proč ne na vaření? 19.08.2016 21:26
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10005480-slunecnicove-a-repkove-oleje nebo v případě nefungujícího odkazu najděte Jídlo s.r.o. na Stream.cz a spusťte epizodu č.41 (https://www.stream.cz/porady/jidlo-s-r-o). Tady uvidíte s komentářem výrobu přímo těch panenských řepkového a slunečnicového olejů, které zde nabízí Kutilov. Pod klikacím odkazem "Více o epizodě" je odkaz na rozhovor s ředitelkou firmy FabioProdukt o výhodách a nevýhodách jednotlivých druhů olejů.