Kód: 1713 | Značka: FABIO

Řepkový olej lisovaný za studena MANKA 1000ml

28 hodnocení
55 Kč 69 Kč Sleva 20 % 47,83 Kč bez DPH
Skladem

Řepkový olej GMO free lisovaný šetrně za studena (panenský) z prvního lisování a nerafinován, tím si zachovává cenné látky a přírodní vitamíny. Vyniká lehkou oříškovou chutí. Určen pro znalce zdravé výživy.

Kategorie: oleje a tuky jedlé
Hmotnost: 1 kg

Řepkový olej se vyrovná olivovému

Za krále rostlinných olejů považují lidé ten, který se lisuje za studena z oliv. Poslední výzkumy však ukazují, že pro naše srdce a kardiovaskulární systém je stejně prospěšný zdánlivě podřadnější olej řepkový. V některých parametrech ho dokonce předčí. Má ideální poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin a to poměr 1:2. Tedy stejný jako rybí tuk.  

"Má vynikající skladbu a ideálně odpovídá nejnovějším poznatkům o účincích jednotlivých složek rostlinných olejů na krevní oběh," říká o něm Pavel Suchánek, odborník na výživu z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

To je docela důležitý poznatek. Víc než polovinu všech úmrtí v ČR zaviní srdeční infarkty a mozkové mrtvice. Jejich hlavní příčinou bývá nedostatek pohybu, přejídání a přílišná konzumace problematických živočišných tuků spolu s nízkou konzumací tuků zdravých. Přední odborník na tuky doc. ing. Jiří Brát, CSc., považuje správné chápání zdravých a nezdravých tuků za klíčové pro zdravou výživu.

  • vysoký obsah žádoucích nenasycených mastných kyselin Omega 3 a Omega 6 v ideálním poměru 1:2
  • nízký obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin
  • neobsahuje trans mastné kyseliny
  • obsahuje účinné antioxidanty (tokoferoly, beta karoten, chlorofyl, flavonoid)
  • obsahuje polyfenoly, které působí terapeuticky (antimikrobiálně, antitromboticky, antialergicky, antioxidačně, protizánětlivě a vasodilatačně)
  • obsahuje i další vitamíny a cenné přírodní látky
  • rozpouští vitamíny A, D, E, K

Výborný např. na nakládání sýrů s bylinkami a feferonkou :-)

Olej je ihned po lisování stáčen a  sedlinu. Ta je zdravá a obsahuje vlákninu a minerály. Pokud chcete olej čirý, nechte ho někde v chladu a hlavně ve tmě sednout.

 

 

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
M Avatar autora 01.03.2016 16:53
Vařením se vytratí všechny ty zdravé věci, co tam jsou. Proto je ten olej lisovaný za studena. Pro vaření tak nemá smysl ho používat a můžete použít normální olej, který je i levnější. Tenhle je potřeba konzumovat tepelně neupravený. Třeba na saláty a tak.
Odpovědět
Avatar autora Re: A ještě si nemohu odpustit... 02.05.2016 21:39
Podle vašeho názoru (volně cituji) "nemá smysl pro vaření řepkový olej používat a můžete použít normální olej, který je i levnější." Probůh! A který olej je dle vašeho názoru NORMÁLNÍ??? Sledujete viněty? Já jsem např. na vánoce koupil v Kauflandu 1l oleje na osmažení kaprů. Jakého oleje? V českém textu jsem se to VŮBEC nedověděl. Prostě ROSTLINNÉHO. Ale, pozor, už v doprovodném polském textu stálo, ten olej je "rzepkowy". A fajn, kapři byli s pečlivostí osmaženi, žádný dým se nekonal. A stejně příští vánoce použiji na smažení kaprů přetopené máslo. Nejzdravější tuk v našich zemích...
Avatar autora Re: Božský řepkový olej... 02.05.2016 21:23
Panenský řepkový olej od Kutilova používám už dobrých 5 let. Až letos na jaře jsem se vyděsil, když jsem hrábnul do své olejárny, a řepkový olej tam nenašel... Prozrazuji tím na sebe dobrovolně, že nejrůznějších jednodruhových olejů u mne v domácnosti naleznete řadu druhů, a to v počtu alespoň 15 - 20ti. Nekecám. Oleje a másla jsou snad až mým fetišem. Nevím, někdy je musím ve všech těch jejich skladovacích lednicích spočítat. Podotýkám, že na těch olejích většinou nevařím, ale používám je k výrobě léčebných mastí a olejových léčebných kúr. Z jednoho prostého důvodu: K žrádlu jsou snad všechny dobré, na léčení ale vždy vynikající. Proto k jídlu střídmě, racionálně, na léčení "plným náběrem, plným rozstěrem..." A k věci: nic zdravého se z řepkového oleje vařením nevytratí, nemá totiž kam. Panenský řepkový olej jen nesmíte - jako kterýkoliv panenský olej - podrobit přepálení. Jakmile se vám z pánve hustě kouří, zahoďte svůj kulinářský výtvor do hajzlu - nejlépe i s tou pánví. Ta chudera pánev si opravdu nezaslouží, aby ji kdy v budoucnu používalo takové kuchařské hovado... A závěrem jeden odkaz: pokud se dostanete na internetové stránky časopisu d-PLUS, vyhledejte si test panenských olejů... Ani mocní pěstitelé oliváčů (Borghes, Monini, etc) nedokázali popřít, že náš domácí řepkový olej je nutričně hodnotnější, než jejich olivový... Cha Chááá.
E Avatar autora proč ne na vaření? 20.11.2015 11:27
Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč není vhodné používat tento řepkový olej na vaření, ale pouze na studenou kuchyni. Děkuji za odpověď, pěkný den, Ema
Odpovědět
B Avatar autora Re: proč ne na vaření? 19.08.2016 21:34
Za sebe můžu říct, že na vaření panenské oleje řepkový a slunečnicový od firmy FabioProdukt používám moc ráda (na to nejde použít jenom panenský slunečnicový newinterizovaný, který Kutilov nenabízí), protože při přípravě polévky, krátce dušené zeleniny a podobně přepalování nehrozí a chuť jídla je skvělá. Smažení řízků je jiná kapitola
B Avatar autora Re: proč ne na vaření? 19.08.2016 21:26
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10005480-slunecnicove-a-repkove-oleje nebo v případě nefungujícího odkazu najděte Jídlo s.r.o. na Stream.cz a spusťte epizodu č.41 (https://www.stream.cz/porady/jidlo-s-r-o). Tady uvidíte s komentářem výrobu přímo těch panenských řepkového a slunečnicového olejů, které zde nabízí Kutilov. Pod klikacím odkazem "Více o epizodě" je odkaz na rozhovor s ředitelkou firmy FabioProdukt o výhodách a nevýhodách jednotlivých druhů olejů.