. Mentol krystalický přírodní 10g

35 hodnocení
 

100% přírodní surovina pro výrobu kosmetiky - rozpustný v lihu a olejích. 

Dostupnost Skladem
Běžná cena 39 Kč
Ušetříte 4 Kč (–10 %)
35 Kč
28,93 Kč bez DPH
   
Kód produktu 1330247187
Kategorie Parfémy a silice
 

Výborně rozpustný v lihu  96%. Rozpustný je v olejích ohřátých na teplotu  34°C.

Je prakticky  nerozpustný ve vodě.

Mentol je součástí silice máty peprné.  Vytváří známý chladivý pocit, uvolňuje svalové napětí, pomáhá při fyzické i duševní zátěži. 

Pomáhá těhotným ženám zmírňovat obtíže  způsobené zvracením.

Menthol má mírné lokální anestetické účinky a snižuje podráždění jícnu. Způsobuje chladivý pocit při konzumaci, vdechnutí, či nanesení na pokožku.

Dávkování : 1 - 10% hmotnostního podílu.

Příklad:  při dávkování 1% do 1 l aplikujeme 10 g mentolu.

Silice - éterické neboli esenciální oleje  jsou látky těkavé, které nejsou ve vodě rozpustné a jsou nemísitelné s vodou, jsou rozpustné v tucích.

Nepoužívejte je neředěné na pokožku. Před používáním se vždy seznamte se všemi účinky silice.

Menthol čili 2-isopropyl-5-methylcyklohexan-1-ol je bílá či průhledná a za pokojové teploty krystalická látka charakteristické vůně. Je součástí silice máty peprné a z chemického hlediska se řadí, podobně jako například kafr, pinen, citral, myrcen nebo geraniol mezi monoterpeny - jeho základem jsou 2 izoprenové jednotky. Jako většina terpenůlipofilní charakter.

Je taktéž slabým agonistou κ-opioidového receptoru.

Chladivý pocit při konzumaci, vdechnutí, či nanesení na pokožku způsobuje jeho schopnost chemicky spouštět teplotní receptory TRPM8.  

Hmotnost 0.02 kg
Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
O Avatar autora 30.06.2015 12:57
Dobrý den, můžete poradit jaké množství silice rozpustit v jakém množství líhu aby následný roztok měl silný chladivý účinek a přitom byl šetrný pro kůži? Platí to samé co u předchozího komentáře?
Odpovědět
Q Avatar autora Re: 13.10.2015 15:59
Nejlepsi je jej smichat s kafrem v pomeru 1:5 a rozpustit ve smesi glycerolu s alkoholem v pomeru 1:5. Vysledna kapalina se potom da michat s vodou nebo bylinymi extrakry ci tinkturami. QTK
JH Avatar autora mentol 15.01.2013 00:02
taký dodatek jde rozpustit i v oleju :) sice lepší v vodou rospustném ale lze i v klasickém stolním jde to pomaleji a teplotně do 50 stupňů , značka ideal pak mazat na bolavé záda zkuste to taky :)
Odpovědět
SK Avatar autora Re: mentol 24.03.2014 08:14
Dobrý den, mám dotaz - jak se tento mentol dávkuje při výrobě masti? Např. kolik mám použít g mentolu na 1000 g masti? Předem děkuji za odpověď. S.K.
ML Avatar autora Re: mentol 24.03.2014 08:27
Dobrý den, doporučené dávkování je 0,5-3% S pozdravem Michal Dvořák
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.