MORAVOSEED

Rosmarinus officinalis
Vytrvalá silně aromatická stálozelená bylina používaná jako koření i léčivka.
Nať sklízíme po celý rok, působí proti vyčerpání, slabosti a posiluje krevní oběh.
Mladé výhonky používáme do pokrmů.
Rostliny pěstujeme v kontejnerech, které necháme v chladné a světlé místnosti přezimovat.

Salvia officinalis
Vytrvalý polokeř vysoký 60 cm. Kvete květen - červenec. Šalvěji se daří na teplých, slunných a chráněných stanovištích, nejlépe ve vápnitých půdách.
Sbírají se listy a mladá nať před květem.
Má protizánětlivé účinky ( šalvěj není vhodná k dlouhodobému podávání).
Jako koření se používá zejména ať už čerstvá nebo sušená k masu, do nádivek, k sekanému masu a k rybám.

Origanum vulgare
Vytrvalá aromatická rostlina vysoká 60 cm, s širokým využitím.
Sklizeň natě k sušení se provádí v plném květu rostlin, nejlépe před polednem.
Používá se v čerstvém i sušeném stavu proti kašli a bolestem hlavy.
Rovněž je vhodná k dochucení jídel, podobně jako majoránka.
Rostlinám se daří na teplém a slunném stanovišti.

Ocimum basilicum L.
Červenolistá forma bazalky se silně vonícími listy.
Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti.
Při sklizni ponecháme nad zemí 15 cm natě, stonek s listy dobře obroste a tím docílíme dvě sklizně.
Čerstvou i sušenou nať používáme do zeleninových a masitých pokrmů.

Artemisia dracunculus
Vytrvalá rostlina vysoká 150 cm.
Sklízejí se listy při velikosti rostliny cca 80 cm.
Starší listy obsahují více aromatických látek.
Čerstvé i sušené listy se používají jako koření k pečeným masům a drůbeži, k nakládané zelenině, do bylinkových másel, polévek a salátů.
Rostlinám se daří v propustné půdě na slunném stanovišti.
Stránka 1 z 4 - 64 položek celkem